Το 2010, η Ιταλία προσέθεσε παραπάνω από 1.800 MW νέων φωτοβολταϊκών, με την συνολική ισχύ να αγγίζει τα 2903 MW σε 144.000 διαφορετικά πάρκα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Μάλιστα, μόλις συνδεθούν και τα νεότερα έργα με το δίκτυο ηλεκτρισμού, η ισχύς αυτή θα εκτοξευτεί κοντά στα 7 GW, εκπροσωπώντας μια πραγματικά εντυπωσιακή ανάπτυξη για τον κλάδο. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα των επιδοτήσεων που αποφασίστηκαν το 2005, οι οποίες όμως είχαν σαν στόχο αρχικά μονάχα την εγκατάσταση 100 MW φωτοβολταϊκών σε όλη τη χώρα.
Το 2008, ο στόχος αναθεωρήθηκε στα 3.000 MW με άξονα το 2016, ενώ αφαιρέθηκαν οι περιορισμοί όσον αφορά το μέγεθος των φ/β πάρκων, τα οποία δεν επιτρεπόταν να ξεπερνούν το 1 μεγαβάτ. Επίσης, απομακρύνθηκε το ανώτατο όριο για κάθε έτος και η κυβέρνηση εισήγαγε ακόμη περισσότερα κίνητρα. Τέλος, υιοθετήθηκε και ένας στόχος για το 2020, στα 8 GW.
Όπως είναι φυσιολογικό, η αντίδραση της αγοράς υπήρξε άμεση και δημιουργήθηκαν πάρα πολλά έργα, όπως το Ροβίγκο (70 μεγαβάτ) και το Μοντάλτο ντι Κάστρο (84,2 μεγαβάτ). Στα μέσα του 2010 όμως, οι αρχές αποφάσισαν να γίνει μια επισκόπηση της πορείας του κλάδου και διαπίστωσαν υπερθέμανση και την παρουσία μιας «φούσκας». Ως αποτέλεσμα, αποφάσισαν την σταδιακή μείωση των επιδοτούμενων τιμών για την ενέργεια από φωτοβολταϊκά. Για τα οικιακά συστήματα, η μείωση έφτασε το 4,75%, για τα συστήματα μέχρι 5 MW το 9,3% και για αυτά πάνω από 5 MW το 14,2%.
Η ανάπτυξη πάντως κατέστησε εμφανές ότι ο στόχος του 2020 θα επιτυγχανόταν πολύ πιο σύντομα από ότι περίμενε η κυβέρνηση. Για τους λόγους αυτούς, αποφασίστηκε και πάλι ο περιορισμός του ενός μεγαβάτ για τα φ/β πάρκα, ενώ αν ο ίδιος ιδιοκτήτης σκοπεύει να υλοποιήσει δύο πάρκα, αυτά θα πρέπει να έχουν απόσταση 2χμ μεταξύ τους. Στις επιδοτήσεις, η ιταλική κυβέρνηση ακολουθεί πλέον την γερμανική συνταγή, με τους νέους κανόνες να ισχύουν από το νέο έτος. Ως αποτέλεσμα, θα γίνεται αυτόματα η μείωση της ταρίφας, όταν η ισχύς φτάνει σε συγκεκριμένα επίπεδα.
Αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η εξέλιξη του κλάδου στη χώρα αυτή θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει μια πιο ορθολογική οδό, αφού με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές ηλεκτρισμού θα πληρώνουν στα επόμενα 20 χρόνια ακριβές τιμές για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία εγκαταστάθηκαν την τελευταία τριετία. Επίσης, αν είχε ακολουθηθεί μια πιο ήπια πορεία, η επίδραση των νέων επιδοτήσεων θα ήταν πιο απαλή για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ο σύνδεσμός τους πάντως, πιστεύει ότι έστω και έτσι, είναι δυνατό να φτάσουν ακόμα και στα 20 γιγαβάτ μέχρι το έτος 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου