Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πώς λειτουργεί η ηλεκτροθεραπεία εγκεφάλου


Συσκευή για την εφαρμογή ηλεκτροθεραπείας
Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα φωτίζει, για πρώτη φορά, τον τρόπο που η ηλεκτροθεραπεία εγκεφάλου(το, κοινώς, ηλεκτροσόκ) έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στον εγκέφαλο των ασθενών με βαριά κατάθλιψη. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών.
Η ηλεκτροθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και ογδόντα χρόνια στην ψυχιατρική και στη νευρολογία, αλλά, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρως κατανοήσει με ποιό μηχανισμό αλλάζει τον εγκέφαλο των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ίαν Ράιντ και την Τζένιφερ Πέριν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εννέα ενηλίκων με σοβαρή κατάθλιψη, πριν από και μετά, την υποβολή τους σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ηλεκτροσόκ (που, επισήμως, αποκαλείται και ηλεκτροσυσπαστική θεραπεία, ηλεκτροθεραπεία εγεφάλου, κ.α.) αυτό που, κυρίως, κάνει, είναι να αμβλύνει τις συνδέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, συγκεκριμένα, ανάμεσα σε αυτές που επηρεάζουν ψυχική διάθεση και συναίσθημα και σε αυτές που ελέγχουν σκέψη και συγκέντρωση. Οι ασθενείς με κατάθλιψη, συνήθως, έχουν υπερβολικά πλούσια διασύνδεση μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου τους και το ηλεκτροσόκ μειώνει αυτές τις συνδέσεις, δρώντας θεραπευτικά κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Μολονότι φαίνεται απίθανο στους μη ειδικούς οι σοβαρά καταθλιπτικοί άνθρωποι να έχουν τέτοια εγκεφαλική υπερδραστηριότητα, αυτό όντως συμβαίνει· η υπερδιέγερση εστιάζεται κυρίως στον πλάγιο-οπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και, εκεί ακριβώς, φάνηκε πως δρα το ηλεκτροσόκ, μειώνοντας τις υπέρμετρες εγκεφαλικές διασυνδέσεις.
Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της θεραπείας με ηλεκτροσόκ, σύμφωνα με τον καθηγητή νευροαπεικόνισης Κρίστιαν Σβαρτσμπάουερ, του πανεπιστημίου του Αμπερντίν. Η συγκεκριμένη, άκρως δραστική, τεχνική έχει συναντήσει, όλα αυτά τα χρόνια, επικρίσεις από διάφορες πλευρές, κυρίως για τις πιθανές, ή και τις επαπειλούμενες, παρενέργειές της, όπως απώλεια μνήμης και σύγχυση.
Στο ηλεκτροσόκ οι γιατροί τοποθετούν ηλεκτρόδια στο κρανίο του ασθενούς, ο οποίος βρίσκεται σε αναισθησία και διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό του. Τα παλαιότερα χρόνια, το ηλεκτροσόκ γινόταν χωρίς αναισθησία και με ρεύμα μεγαλύτερης ισχύος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ράιντ, μόνο το 40% των ασθενών με κατάθλιψη γίνονται καλύτερα με τα σχετικά φάρμακα, ενώ, αντίθετα, με το ηλεκτροσόκ το ποσοστό επιτυχίας φθάνει το 75% έως 80%.
Πηγή:ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου