Ο συνέταιρός μου και εγώ διαβάζουμε το ενδιαφέρον και ασυνήθιστο βιβλίο με τίτλο «Meditation and the Art of Beekeeping» του Mark Magill. Μια συγκεκριμένη παράγραφος με έκανε να σκεφτώ την αναλογία που υπάρχει ανάμεσα στις μέλισσες από τη μια και στα βιοκαύσιμα και το πετρέλαιο από την άλλη. Καλύπτει με όμορφο τρόπο την απίστευτη δουλειά που κάνουν οι μέλισσες για να αποκομίσουν ενέργεια από τα φυτά. Μακάρι να εκτιμούσαμε το ίδιο μια σταγόνα αιθανόλης, όσο εκτιμούμε μια σταγόνα μέλι!
Η προσπάθεια για μια σταγόνα μέλι
Είναι εύκολο να πει κάποιος ότι οι μέλισσες είναι εργατικές. Σκεφτείτε ότι για κάθε σταγόνα μελιού, χρειάζονται περίπου 80 σταγόνες από νέκταρ. Μόλις το νέκταρ εναποτεθεί στα κελιά, τότε οι μέλισσες πρέπει να εξατμίσουν όλη την υγρασία από το εσωτερικό του, ώστε να γίνει μέλι.
Μια ισχυρή αποικία μελισσών μπορεί να περιέχει μέχρι και 90 κιλά μέλι. Αυτό που μένει είναι μόλις το 20% του αρχικού νέκταρ που μετέφεραν οι μέλισσες στην αποικία, σταγόνα-σταγόνα. Ακόμα και μια κουταλιά εκπροσωπεί δηλαδή χιλιάδες πτήσεις των μελισσών από φυτό σε φυτό και πίσω πάλι.
Το μέλι ως αναλογία για τα βιοκαύσιμα
Αναλογιστείτε την αναλογία μεταξύ του μελιού και της καλλιέργειας καλαμποκιού και άλλων φυτών για παραγωγή βιοκαυσίμων. Δεκάδες χιλιάδες μέλισσες ανιχνεύουν και μεταφέρουν νέκταρ σε απόσταση μέχρι 5 μιλίων και το φέρνουν πίσω στην αποικία τους. Στα βιοκαύσιμα, πρέπει να οργώσουμε, να φροντίσουμε και να συλλέξουμε τους καρπούς, ενώ στη συνέχεια πρέπει να μεταφερθούν εκατοντάδες μίλια μέχρι την πλησιέστερη μονάδα επεξεργασίας. Όλα τα βιοκαύσιμα, ανεξαρτήτως της γενιάς τους, χαρακτηρίζονται από το ίδιο μειονέκτημα, δηλαδή την καλλιέργεια καρπών χαμηλής ενεργειακής περιεκτικότητας σε μια μεγάλη περιοχή, και της μεταφοράς τους σε μεγάλες αποστάσεις ώστε να μετατραπούν σε καύσιμα.
Η δουλειά όμως δεν τελειώνει εκεί. Όπως οι μέλισσες ανεμίζουν το νέκταρ με τα φτερά τους για να εξατμιστεί η υγρασία, έτσι και τα συμβατικά βιοκαύσιμα πρέπει να βραστούν για να διαχωριστεί το αλκοόλ από το νερό. Η διαδικασία απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και περιορίζει σημαντικά τις ενεργειακές επιστροφές. Οι άνθρωποι λοιπόν, αναζητούν εναλλακτικές πηγές, αλλά η κυτταρική αιθανόλη φαντάζει πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με το συμβατικό πετρέλαιο.
Η παραγωγή πετρελαίου μοιάζει περισσότερο με το να βάζεις ένα καλαμάκι μέσα στο μελίσσι και να αντλείς το μέλι σε δοχεία. Κάποιος άλλος έχει κάνει ήδη τη δουλειά της συλλογής και της επεξεργασίας για εμάς. Πράγματι, οι γεωλογικές διαδικασίες που οδήγησαν στον σχηματισμό του πετρελαίου το έπραξαν αυτό. Μεγάλες ποσότητες άλγης εναποτέθηκαν στον βυθό της θάλασσας, θάφτηκαν από στρώματα ιζήματος και στη συνέχεια «μαγειρεύτηκαν». Στη νέα του υγρή κατάσταση, οι πιέσεις έφεραν το πετρέλαιο στην επιφάνεια μέσα από τις ρωγμές των βράχων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παγιδεύτηκε και σχημάτισε κοιτάσματα στο υπέδαφος, περιμένοντας εμάς να το συλλέξουμε.
Με όλο το σεβασμό για τους επιστήμονες του χώρου, μπορούμε να παρομοιάσουμε την δουλειά τους με αυτή ενός μελισσοκόμου. Δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας και έχει τον κίνδυνο ότι που και που μπορεί να τσιμπηθείς. Αλλά τελικά υπάρχει μια τεράστια ανταμοιβή σε σχέση με την προσπάθεια που κατέβαλες. Σε μια καλή μέρα, έλαβες περισσότερα από όσα επένδυσες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, μια ποσότητα 450 γραμμαρίων μελιού εκπροσωπεί 2 εκατομμύρια πτήσεις των μελισσών στα λουλούδια. Οπότε, την επόμενη φορά που θα απλώσετε μια κουταλιά μέλι στο τοστ σας, σκεφτείτε για τις δεκάδες χιλιάδες πτήσεις των μελισσών που χρειάστηκαν για να σας φέρουν τις μπουκιές αυτές.
Και την επόμενη φορά που θα γεμίσετε το ρεζερβουάρ σας, σκεφτείτε πόσος κόπος και ενέργεια χρειάζεται για να αντικαταστήσετε το πετρέλαιο με ένα λίτρο βιοκαυσίμου που προέρχεται από φυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου