Η Microsoft μας κάλεσε στα γραφεία της να δούμε τη νέα διαρρύθμιση του χώρου. Κι αυτός ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα τα κλασικά γραφεία. Επιπλέον δεν χρειάζεται να πας καν σε γραφείο. Μπορείς να δουλέψεις και από το σπίτι. Επιπλέον δεν υπάρχουν πλέον προσωπικά γραφεία (κοινώς δεν έχεις το γραφείο σου) αλλά υπάρχουν πολλοί χώροι για συναντήσεις με πελάτες και συνεργάτες.
Το νέο στυλ εργασίας ονομάζεται New World of Work και μάλλον θα δούμε να εφαρμόζεται ευρέως στο μέλλον κυρίως γιατί μειώνει το κόστος για τις εταιρείες (πχ. όχι τόσο ρεύμα, όχι τόση θέρμανση, όχι τόσο μεγάλα γραφεία) και φυσικά αυξάνει την παραγωγικότητα.
Δομικό στοιχείο του New World of Work αποτελεί η εμπιστοσύνη της εταιρίας προς τους ανθρώπους της, καθώς ο εργαζόμενος αποκτά ο ίδιος τον έλεγχο του τρόπου εργασίας του.Το προσωπικό έχει στη διάθεσή του τα κατάλληλα εργαλεία, τον ειδικά προσαρμοσμένο εργασιακό χώρο, αλλά και την ελευθερία, ώστε να μπορεί να αποδώσει από οπουδήποτε και οποτεδήποτε, καθώς η αποτελεσματικότητα και οι επιδόσεις δεν είναι πλέον συνυφασμένες με την παρουσία στο γραφείο.Η παραγωγικότητα συνδέεται λιγότερο με τις γνωστές σταθερές ενός προκαθορισμένου χώρου και χρόνου και περισσότερο με τη δυνατότητα επιλογών που διασφαλίζονται με τη συνδρομή της τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους διαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία τους, καθώς και εύκολη και γρήγορη επικοινωνία με τους συναδέλφους τους.Τα κόστη υποδομής μειώνονται, η παραγωγικότητα αυξάνεται και η ικανοποίηση των εργαζόμενων βελτιώνεται.
Τι είπε το αφεντικό της Microsoft στην Ελλάδα για τα νέα γραφεία;
Κατά την παρουσίασή του, ο Ernst-Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Ελλάς ανέφερε: «Στη Microsoft μονίμως διερευνούμε και αναζητούμε νέα μοντέλα ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες επιχειρηματικές ανάγκες, αλλά και το σύγχρονο τρόπο ζωής των ανθρώπων.Γνωρίζουμε καλά ότι στο σημερινό δύσκολο οικονομικό τοπίο, η επιβίωση μιας επιχείρησης κρίνεται όχι μόνο από τη δυναμική της να εξελιχθεί, αλλά κυρίως από τη δυνατότητά της να ηγηθεί των εξελίξεων, να αντιληφθεί την ανάγκη διατήρησης της ικανοποίησης των υπαλλήλων της, και να προβεί στις δόκιμες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα την τοποθετήσουν σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.Το New World of Work αποτελεί για εμάς το μοντέλο εργασίας του μέλλοντος, το οποίο αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και κυρίως τις δυνατότητες των ανθρώπων μιας επιχείρησης, δίνοντάς τους το απαραίτητο οξυγόνο προκειμένου να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν».
Πάμε να δούμε και τα οφέλη που θα κάνουν και τις άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν…
Από την υιοθέτηση του New World of Work, και λαμβάνοντας σαν παράδειγμα μια οποιαδήποτε εταιρία ή οργανισμό μεσαίου μεγέθους, υπολογίζεται ότι κατά προσέγγιση εξοικονομούνται:Τετραγωνικά μέτρα: 30%
Μεταφορικά/ταξίδια: 20%
Κατανάλωση χαρτιού: 15%
Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: 25% σε βάθος τριετίαςΤο New World of Work δεν αποτελεί μια πανομοιότυπη «λύση – πανάκεια» για όλες τις επιχειρήσεις. Μπορεί να υιοθετηθεί τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους οργανισμούς, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, καθώς κάθε ένας από αυτούς, αναλόγως μεγέθους και αναγκών, μπορεί να επιλέξει και να υιοθετήσει τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν, συνθέτοντας με τον τρόπο αυτό το δικό του New World of Work που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες του New World of Work:
Οι άνθρωποι – Το New World of Work ουσιαστικά επιδιώκει καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέσω της ευέλικτης εργασίας, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους από τον έλεγχο στην εμπιστοσύνη και από την φυσική παρουσία στο γραφείο, στο αποτέλεσμα. Για τη Microsoft είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να έχουν τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της εργασίας τους, ενώ παράλληλα βασική της θέση είναι ότι μέσα από την οικοδόμηση ενός «φιλικού» περιβάλλοντος εργασίας, ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν μια ευέλικτη εργασιακή πολιτική και παράλληλα δείχνουν εμπιστοσύνη στους ανθρώπους τους, προκειμένου αυτοί να εργάζονται καλύτερα στο περιβάλλον που επιλέγουν – είτε πρόκειται εντός είτε εκτός γραφείου – θα έχουν εξασφαλίσει περισσότερο ικανοποιημένο προσωπικό, καλύτερα αποτελέσματα και ενισχυμένη παραγωγικότητα στο σύνολο των εργασιών τους.Ο χώρος – Η εργασία δεν συνιστά δραστηριότητα που πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός ενός συγκεκριμένου χώρου, καθώς πλέον οι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε, με τη συνδρομή των κατάλληλων τεχνολογιών, που δίνουν πρόσβαση σε αρχεία και εξασφαλίζουν απρόσκοπτη σύνδεση με όλους τους συναδέλφους σε πραγματικό χρόνο. Για το λόγο αυτό, τα νέα γραφεία έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να επιτρέπουν καλύτερη φυσική αλληλεπίδραση, δυνατότητα φιλοξενίας πελατών και συνεργατών, στοιχεία που οδηγούν στη μεγιστοποίηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας. Τα προσωπικά γραφεία έχουν πλέον καταργηθεί, καθώς οι υπάλληλοι μπορούν να εργάζονται από οποιοδήποτε γραφείο επιλέξουν, φτάνοντας στην εταιρία, χρησιμοποιώντας ένα PC, ακουστικά, webcam ή smartphone. Παράλληλα, o κάθε εργαζόμενος έχει το δικό του locker για να αποθηκεύει το laptop του και άλλα προσωπικά αντικείμενα, ενώ ακόμα υπάρχουν διαφορετικοί χώροι διαμορφωμένοι για χαλαρή συνεργασία σε projects, καθώς και lounge areas για brainstorming και σύντομα διαλείμματα.Η τεχνολογία – Η σύγχρονη τεχνολογία και ιδιαίτερα το cloud computing, εξελίσσεται συνεχώς, επιτρέποντας πλέον σε κάθε άτομο να μπορεί ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε να έχει πρόσβαση στα ψηφιακά του αρχεία, καθώς και επικοινωνία με τους συναδέλφους του, ώστε να μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτα. Βασική καινοτομία του New World of Work συνιστά η νέα αίσθηση της «παρουσίας», η οποία αποτελεί και αναπόσπαστο μέρος του νέου αυτού μοντέλου εργασίας. Η τεχνολογία πλέον δίνει τη δυνατότητα της διαρκούς «ψηφιακής παρουσίας» μέσα από υπηρεσίες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων ή τηλεδιασκέψεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο της Microsoft στην Ολλανδία ήταν το πρώτο που υιοθέτησε τον νέο αυτό τρόπο εργασίας το 2008, ενώ το δικό τους αντίστοιχο μοντέλο έχουν υλοποιήσει η Microsoft Φινλανδίας, καθώς και η Microsoft Μεγάλης Βρετανίας.
Συνολικά πάνω από 10 γραφεία της Microsoft σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει το New World of Work, το καθένα με τον δικό του τρόπο, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου