Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5, δηλαδή την προσπάθεια εντοπισμού στο διαδίκτυο της φυσικής σας διεύθυνσης από την οποία συνδέεστε στο διαδίκτυο.


Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5, δηλαδή την προσπάθεια εντοπισμού στο διαδίκτυο της φυσικής σας διεύθυνσης από την οποία συνδέεστε στο διαδίκτυο.
Μια αναφορά φίλου στο facebook μου έδωσε αφορμή ώστε να διαβάσω πιο αναλυτικά τις προδιαγραφές του Geolocation API που μας φέρνει η HTML5.
Ως γενική απλουστευμένη περιγραφή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που πλέον υποστηρίζεται από τους γνωστότερους μοντέρνους φυλλομετρητές (web browsers), θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως μια δυνατότητα που δίνετε από την HTML 5, δηλαδή την γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείται για την δημιουργία των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, στους web browsers να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες φυσικών γεωγραφικών θέσεων των συσκευών από τις οποίες συνδεόμαστε σε κάποιες ιστοσελίδες.
Για παράδειγμα έστω ότι συνδέεστε με τον Internet Explorer 9 στο site engineers-united.blogspot.com , να έχουν την δυνατότητα οι διαχειριστές του, να ανακαλύψουν την φυσική σας διεύθυνση από την οποία συνδέεστε και να την χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν. Όπως γίνετε για παράδειγμα με τα GPS όπου βρίσκουν το στίγμα σας μέσω δορυφόρου.
Το θετικό που μπορεί να προσφέρει αυτή η δυνατότητα είναι ή άμεση παροχή προσαρμοσμένων πληροφοριών αλλά και υπηρεσιών για την περιοχή σας.
Για παράδειγμα, φανταστείτε να συνδέεστε σε ένα site το οποίο κατευθείαν να σας εμφανίζει πληροφορίες για αξιοθέατακαταλύματαεστιατόριανοσοκομεία κλπ που βρίσκονται γύρω από την περιοχή σας. (κάτι αντίστοιχο με τα POIs της τριγύρω περιοχής του λογισμικού πολλών συσκευών GPS) ή στην αναζήτηση που κάνετε στην google να σας εμφανίζει πρώτα αποτελέσματα που αφορούν την περιοχή σαςειδησεογραφία της περιοχή σας, παρουσίαση προϊόντων του αντιπροσώπου στην πόλη σας καθώς και των στοιχείων του, αυτόματη αλλαγή της γλώσσας του site βάση της χώρας από την οποία συνδέεστε, ή σε ένα site γνωριμιών ή κοινωνικού δικτύου να σας εμφανίζει άλλους χρήστες που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις κλπ
Μέχρι στιγμής όταν μπαίνετε σε κάποιο site που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την υπηρεσία, οι browsers που την υποστηρίζουν βγάζουν ένα μήνυμα του στυλ «Το Τάδε site επιθυμεί να εντοπίσει τη φυσική σας θέση» ή «Ο Τάδε επιθυμεί να μάθει που βρίσκεστε» και σας δίνετε η επιλογή αν θα επιτρέψετε να γίνει γνωστοποίηση της τοποθεσίας σας ή όχι. Φανταστείτε όμως τι μπορεί να προκύψει αν γίνει εφικτή η χρήση της, χωρίς την άδεια σας;
Κάποιοι με μια πρώτη σκέψη πιθανών να το δούνε θετικά, σκεφτόμενοι την άρση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, από τη στιγμή που πλέον τα sites που θα μπαίνετε θα μπορούν πέρα των πληροφοριών που ήδη αναγνωρίζονται από τον browser σας ( CGI Environmental Variables ) να γνωρίζει και την φυσική σας διεύθυνση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια ταυτοποίηση του χρήστη. Μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο, για να βρεθεί ένας χρήστης που έχει επισκεφθεί ένα website, θα πρέπει να υπάρξει εισαγγελική εντολή που δίνετε μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους, ώστε έπειτα ο παροχέας της  υπηρεσίας πρόσβασης ( Internet service provider ) να δώσει στις διωκτικές αρχές τα αρχεία πρόσβασης (log files) του server στον οποίο συνδέθηκε και από εκεί να γίνει μια προσπάθεια ταυτοποίησης βάση της ip του χρήστη και της ώρας και του τηλεφώνου από το οποίο συνδέθηκε. Εφόσον όμως δοθεί η δυνατότητα της ανίχνευσης της φυσικής σας διεύθυνσης μέσω του Geolocation API ή άλλης νεότερης μελλοντικής υπηρεσίας, πρακτικά ο οποιοσδήποτε διαχειριστής ενός website, θα μπορεί εύκολα να βρίσκει τις φυσικές διευθύνσεις των επισκεπτών των ιστοσελίδων του.
Μιλάμε για μια κατάσταση παραπλήσια με το να περπατάτε στο δρόμο και να σκορπάτε χαρτάκια που γράφουν την διεύθυνση σας και τι καταστάσεις μπορεί να δημιουργήσει κάτι τέτοιο.
Σκεφτείτε να μπαίνετε σε έναν σύλλογο μιας ομάδας και να κάνετε σχόλια που οι συνήθως φανατισμένοι οπαδοί μπορεί εύκολα να παρεξηγήσουν. Πιθανών ήδη να κάνετε τέτοια σχόλια σε κάποιαforums, στο facebook, στο twitter ή σε άλλα websites. Η για ένα πολιτικό κόμμα; Ή να κατεβάζετε από το διαδίκτυο ταινίεςτραγούδια ή εφαρμογές;  Ή να κάνετε κάποιες ανώνυμες καταγγελίες ή σχόλια; Η να παίζετε τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο; Ή να θέλετε να παρακολουθείτε ροζ βίντεο ή εικόνες;
Πως θα σας φανεί ένα σενάριο όπου κάνοντας κάτι από αυτά αφήνετε στο κάθε site που επισκέπτεστε και ως «ίχνος» την διεύθυνση του σπιτιού σας στους webmasters; Ένα από τα σημαντικότερα προσωπικά σας δεδομένα, η φυσική σας διεύθυνση, να κινδυνεύει να δημοσιευτεί ανοιχτά στο διαδίκτυο. Μπορεί και να μη συμβεί ποτέ, αλλά δυστυχώς όπως και στην πραγματική μας ζωή, έτσι και στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετοί «συλλέκτες προσωπικών δεδομένων» που η χρήση που κάνουν με αυτά δεν είναι πάντοτε υπέρ των χρηστών, αλλά υπέρ των εσόδων τους.
Για όσους από εσάς θέλετε να δοκιμάσετε στην πράξη την ανίχνευση της φυσικής σας διεύθυνσης, απλά δοκιμάστε τα παρακάτω με νέες εκδόσεις των Firefox ή Internet Explorer:
1ο Απενεργοποιήσετε την ασύρματη κάρτα δικτύου σας και συνδεθείτε στο Internet μέσω καλωδίου δικτύου (lan). Αν έχετε για παράδειγμα έναν φορητό υπολογιστή, πατήστε το πλήκτρο FN + F2 ή όποιο άλλο συνδυασμό απενεργοποιεί προσωρινά το wireless network και συνδέστε με καλώδιο το router σας με τον υπολογιστή σας ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να συνδεθούμε στο διαδίκτυο.
2ο Ανοίξτε τον browser σας και πηγαίνετε στην διεύθυνση http://html5demos.com/geo . Επιτρέψτε  να γίνει εμφανής η τοποθεσία σας στο μήνυμα που θα σας βγάλει. Σε αυτή τη φάση πιθανότατα να μην είναι επιτυχημένη η αναγνώριση της τοποθεσίας και να σας εμφανίσει την πόλη και την διεύθυνση του κοντινότερου κόμβου του provider σας.
3ο Ενεργοποιήστε την ασύρματη κάρτα δικτύου σας, αλλά παραμείνετε στο δίκτυο μέσω του καλωδίου. Κλείστε τον browser και έπειτα ανοίξτε τον πάλι και πηγαίνετε στην ίδια διεύθυνση: http://html5demos.com/geo . Λογικά τώρα θα δείτε να σας εμφανίζει στον χάρτη την γειτονιά σας Τρελή ματιά .
Αν συνδυάσουμε αυτού του είδους τις υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την απόπειρα ψήφισης των SOPA / PIPA / ACTA, για άλλη μια φορά βγαίνει το συμπέρασμα πως υπάρχουν συνεχείς και οργανωμένες προσπάθειες ελέγχου του διαδικτύου. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην πετυχαίνουν 100% τον στόχο τους, αλλά σιγά σιγά και λίγο λίγο τελικά πιθανότατα να το καταφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου