Το θέμα της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων είναι ευαίσθητο κι ουκ ολίγες φορές έχουν γίνει αποκαλύψεις, όχι και τόσο ευχάριστες για τους χρήστες, ως προς τον τρόπο που τα διαχειρίζονται οι εταιρείες.
Τα πιο πρόσφατα περιστατικά αφορούν το Path και το Twitter. Όσον αφορά το Path, η διαπίστωση ότι ανεβάζει τον τηλεφωνικό κατάλογο στους servers του, χωρίς να ζητάει ειδική άδεια για κάτι τέτοιο άναψε φωτιές. Μπορεί το Path να ζήτησε συγνώμη και να αναβάθμισε την εφαρμογή, δίνοντάς τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέγει, ωστόσο, η ζημιά έγινε.
Την ίδια φιλοσοφία φαίνεται πως ακολουθεί και το Twitter, αφού παραδέχτηκε ότι αντιγράφει τις λίστες των email διευθύνσεων και τους αριθμούς τηλεφώνων των επαφών όσων κάνουν sign-in στο λογαριασμό τους σε αυτό μέσω του Smartphone τους. Εξ αιτίας του θορύβου που προκλήθηκε από την αποκάλυψη, η εκπρόσωπος του Twitter, δήλωσε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα επιλογής.
Με αφορμή τα παραπάνω, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς διαχειρίζεται η κάθε εφαρμογή και κοινωνικό δίκτυο τις επαφές ενός χρήστη:
Για Twitter και Path μιλήσαμε ήδη. Ίδια τακτική με το Path ακολούθησε και το Instagram, αλλά και το Hipster κάνοντας χρήση HTTPS. Τα Facebook και LinkedIn ανεβάζουν το βιβλίο διευθύνσεων, αλλά πρέπει να δώσεις εντολή να γίνει "Σάρωσή" του.
Το αγαπημένο σε πολλούς Foursquare ειδοποιεί με Pop-up και δεν αποθηκεύει τα δεδομένα του χρήστη. Από την άλλη, το Gowalla καταχωρεί τις email διευθύνσεις εάν τρέξει το "Find Friends" και "Address Book", χωρίς να φαίνεται ότι τα ανεβάζει.
Το μόνο που έχει αποδειχθεί το πιο διαφανές είναι το Instapaper, το οποίο αποκτά πρόσβαση μόνο κατόπιν έγκρισης του χρήστη και δεν «κοιτά» τα πάντα, όπως οι παραπάνω.
Τελευταίες αλλά καθόλου καταϊδρωμένες, να αναφέρουμε τις εφαρμογές που «αγνοούν επιδεικτικά» τα προσωπικά σου δεδομένα κι είναι οι ακόλουθες: Skype, Google+, Pinterest, Shazam, Flipboard, Meebo, TripIt και Netflix.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου