Η αγριαγκινάρα, το ταπεινό «γαϊδουράγκαθο» που κατά το Θεόφραστο έφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες από τη Σικελία, μετονομάστηκε σε «πετρέλαιο της Ελλάδας» και θεωρείται η ελληνική απάντηση στην παγκόσμια αγορά βιοκαυσίμων. Φυτό πολυετές, το συναντάμε κυρίως στην Πελοπόννησο (Μάνη) και τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, σε ακαλλιέργητα και πετρώδη εδάφη.
Φτάνει μέχρι τα 2 μ. ύψος, έχει δυνατές ρίζες και φύλλα λευκοπράσινα, λογχοειδή με αγκάθια. Οι ταξιανθίες του εμφανίζονται νωρίς την Ανοιξη και ανθίζει όψιμα το Μάιο. Η προετοιμασία και η σπορά (Οκτώβριο στα ξερικά και Μάρτιο στα ποτιστικά χωράφια) θα γίνει μία φορά στα 7 με 12 χρόνια γι' αυτό απαιτείται προσοχή.
Η αγριαγκινάρα ως ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας) δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων.
Προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, αναπτύσσεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο με το νερό των βροχών δίνοντας υψηλές αποδόσεις χλωρής μάζας (4-6 τόνους), οι οποίες διπλασιάζονται με άρδευση. Το φυτό δίνει παραγωγή 1 φορά το χρόνο, το Καλοκαίρι και η συγκομιδή γίνεται με μηχανικό τρόπο.
Προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, αναπτύσσεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο με το νερό των βροχών δίνοντας υψηλές αποδόσεις χλωρής μάζας (4-6 τόνους), οι οποίες διπλασιάζονται με άρδευση. Το φυτό δίνει παραγωγή 1 φορά το χρόνο, το Καλοκαίρι και η συγκομιδή γίνεται με μηχανικό τρόπο.
Περιέχει βιταμίνες Α, Β, C ασβέστιο και φώσφορο, έχει χολαγωγές και διουρητικές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερίνη και θεραπεύει το ήπαρ και τους ρευματισμούς.
Χρήσεις
Ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο η αγριαγκινάρα, είναι η συμβολή της στη μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ασφαλείς και συμβατές με το περιβάλλον και κυρίως όσον αφορά τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και των όξινων βροχών. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή pellets (μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο ή άλλες μορφές βιομάζας καλλιεργούμενων φυτών), με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας για βιομηχανική ή οικιακή χρήση. Είναι επίσης ζωοτροφή υψηλής διατροφικής αξίας.
Επένδυση
Η μεγάλη διάρκεια ζωής της, η προσαρμοστικότητά της σε άγονα εδάφη και κυρίως οι μηδαμινές απαιτήσεις σε νερό, λιπάσματα και φυτοφάρμακα μεταφράζονται σε εκμηδενισμένο κόστος παραγωγής και την αναδεικνύουν σε «χρυσάφι της γης»! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 1 κιλό σπόρου κοστίζει 12 ευρώ και μπορεί να σπείρει 4-5 στρέμματα. Παράγει 1,5-3 τόνους ξερής μάζας/στρέμμα με τιμή πώλησης περίπου 200 ευρώ/τόνο. Επιδοτείται και εξάγεται.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια ξεκίνησε συστηματικά πριν από 3 χρόνια στην Κοζάνη και εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στην Θεσσαλία όπου αντικαθιστά τις υδροβόρες καλλιέργειες του βάμβακος. Τα ελκυστικά περιθώρια κέρδους σε συνδυασμό με την καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο συλλογής και μεταφοράς της βιομάζας προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Tip
Η αγριαγκινάρα πλεονεκτεί έναντι των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών λόγω της σταθερότητας στην αποθήκευση ενέργειας: 365 μέρες, 24 ώρες, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών!
- της Γεωπόνου, Νίκης Ν.Κεφαλά, εφημερίδα Ημερησία -
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου